Petua Hilang Bau Hanyir Ikan

Teks : Sharimah Binti Yahya
Info & Gambar: Celeberity Lass

Anda pernah mengalami situasi ni. Ketika tengah membasuh ikan, ayam atau daging tetiba ada tetamu datang. Waktu tuh pasti anda kelam kabut membasuh tangan kan. Dan kadang-kadang walaupun sudah basuh, bau hanyir tetap ada. Bagi memastikan tetamu tidak tunggu lama, anda tetap menyambutnya walaupun dengan tangan yang masiih berbau. 

Kini anda tidak perlu. Dengan Celeberity Lass, bau hanyir ikan , ayam dan daging mampu menghilangkan bau tersebut hanya dengan 3 saat sahaja. PICIT->SAPU->BILAS. Memang mudah dan pantas.

Untuk mendapatkannya, boleh pm/wahtsapp saya dengan segera.

BELUM CUBA BELUM TAHU.


Tips Untuk Parfume Tahan Lebih Lama

Teks : Sharimah Binti Yahya
Gambar  & Info : Celeberity Lass

Anda ingin tahu bagaimana untuk mengekalkan parfume anda lebih lama?
Ini cara yang paling mudah .


1. Sapu Celeberity Lass (CL) ditempat yang hendak disembur dengan perfume.

2. Biarkan seketika hingga kering.

3. Semburkan perfume ditempat yg telah disapu dengan CL tadi.



Selamat mencuba.




Bagaimana hendak mendapatkan CL ?
Pm/ whatsapp: 0192668244

Ayer Panas Ulu Legong, Baling

Teks: Sharimah Binti  Yahya
Gambar: Koleksi Peribadi
18 Disember 2014 bertolak ke Ulu Legong, bawa anak saudara bercuti. Sampai sana pukul 11.00 malam. Pasang khemah, siapkan makanan, tengok dah pukul 12 lebih. Celeberate besday Syazwan.
Sembang-sembang dah pukul 2.00 pagi. Malas pulak nak terjun kolam sebab malas nak salin pakaian. Lagipun mata nak kena lelap jugak, esok nak bawa keta. So, terus tidur.
Terjaga waktu subuh. Bangun-bangun wah rasa segarnya. Pelik pulak, selalunya kalau tidur kat tempat asing, ada masalah sikit. Baru teringat, semalam hari ketiga aku mandi air garam bukit.
Badan pulak tak ada apa bau yang pelik. Baru teringat semalam petang, sempat pakai CELEBRITY LASS MASTER ODOURLESS.  Memang ajaib. Rasa seperti selepas mandi walaupun tak mandi lagi.
Lepas ni kalau nak travel mana-mana kena bawa, jadikan peneman setia.
SAYA SUKA CELEBERITY LASS.
Ada yang ingin jadikan CELEBRITY LASS peneman setia?
CELEBRITY LASS mampu menyelesaikan bau badan anda
Jangan segan-segan hubungi saya: 0192668244

Membeli Belah di Vietnam

Teks : Sharimah Binti yahya
Gambar : Koleksi Peribadi dan Google


Perjalanan ke Vietnam

Jun 2013, aku, Suzana dan Yafee telah ke Vietnam, salah satu Negara yang rakyat Malaysia suka pergi untuk membeli belah. Sebenarnya,  rancangan ke Vietnam taklah dirancang. Keputusan decide on the spot. Tujuan ke Vietnam sebenarnya bukan untuk bercuti sebenarnya untuk memborong kain telekung Vietnam untuk pasaran Malaysia.

Tempahan tiket penerbangan air asia dari Kuala Lumpur ke Vietnam terus dibuat. Harga yang kami dapat ialah RM227.00 untuk pergi/balik.


Kami bertolak ke KL dengan menaiki keretapi dari Sungai Petani. Salah satu faktor kami tidak mahu mengambil risiko menaiki penerbangan kerana sedia maklum bahawa air asia sentiasa reschedule time . Untuk keselesaan kami mengambil coach yg ada katil. Boleh semak harga dan waktu perjalanan dalam laman web Keretapi Tanah Melayu (KTM). Walaupun penempahan tiket keretapi boleh dibuat secara online, namun kami terpaksa pergi juga ke kaunter KTM kerana sistem asyik mengalami gangguan.  Harap-harap pihak  KTM dapat memperbaiki sistem ini pada masa akan datang.

Kami bertolak ke Kuala Lumpur pada pukul 8.30 malam. Sampai di KL Sentral  jam 5.00 pagi. Memang masih awal pagi. Kami berehat, mandi dan solat di sini. Kemudahan bilik mandi dan surau yang agak selesa.  Sewaktu berada dalam surau, Suzana semak tiket flight, rupa-rupanya flight kami 7.30 malam. Selama ini , kami ingatkan flight kami awal petang.


Perggh...jawabnya kena la lepakla kat KL Sentral. Waktu ni KL mengalami musim jerebu yang amat teruk, membuatkan kami hilang mood nak bergerak . Tambahan pulak dengan beg yang dibawa. Disebabkan keadaan jerebu yang teruk di KL sentral, kami mengambil keputusan untuk bergerak ke LCCT lebih awal. Sekurang-kurangnya di sana adalah tempat bertutup dan selesa. Dari KL Sentral ke LCCT kami menaiki bas. So melepaklah kami di sana sehingga lah waktu penerbangan.


Hotel Hoang Hai Long 2


Kami tiba di airport Ho Chin Minh (HCM) dalam pukul 9.00 malam . Disebabkan kami tidak mengambil pakej, everything kena uruskan sendiri, bagi yang pergi seperti  kami, berhati-hatilah dengan teksi di sana. Disebabkan kami sampai malam dan tak terbiasa dengan keadaan disana, kami terus ambil teksi.  Dalam dok berhati-hati, akhirnya kami kena tipu juga. Tambang yang dikenakan untuk teksi ke hotel kami (Hoang Hai Loang 2) adalah dua kali ganda dari harga  yang sepatutnya iaitu lebih kurang 130,000 dong (harga yang dikenakan semasa kami amik dari hotel ke airport sewaktu balik).


Kami stay di hotel Hoang Hai Long 2 bersebelahan dengan Hotel Saigon. Kawasan sini memang tak susah nak cari kedai makan halal. Berhadapan dengan hotel ni ada kedai Hajah Basiroh. Kalau rajin sikit, boleh cari restoren V.Halal ataupun Dedaun.


Menurut rang tempatan muslim, Restoren Kampung Melayu dan 1Malaysia, difahamkan pemiliknya bukan Islam, jadi bagi pelancong Muslim berhati-hati dengan nama. Seelok-eloknya buat kajian dari blog-blog, rakan-rakan yang sudah biasa dengan negara Vietnam ataupun rakyat Muslim tempatan. 


Tiap-tiap malam di hadapan hotel akan ada pasar malam. Memang best dan happening. Kalau tak cukup shopping waktu siang, boleh sambung waktu malam,cuma siapkan duit sahaja.Disebabkan sasaran kami adalah untuk memborong kain telekung jadi perjalanan kami hanyalah disekitar bandar Ho Chin Minh.
Tempahan hotel kami buat menggunakan agoda.com. Kadang-kadang kadar dalam harga ini lebih murah. Selain itu , boleh juga ke website booking.com. Boleh buat perbandingan harga hotel.





Borong Telekung dan Membeli Belah di Vietnam

Telekung kami borong di kedai  berhadapan dengan dengan hotel  iaitu  WY Rine (ntah dah lupa apa nama) dan Hajah Basiroh . Kualiti kain di kedua-dua kedai ini ada beza sedikit dengan kedai-kedai yang lain. Kadang Nampak corak sama, tetapi apabila pegang kain, dah boleh beza.

Kain jubah atau tempahan jubah di kedai dalam Ben Than Market. Dari hotel ke Benthan Supermarket  tak perlu susah hati. Hanya jalan kaki sahaja. Dekat sangat.


 Lebih kurang 5 minit,turun dari lobi hotel, memang nampak dah Benthan Supermarket.  Jubah boleh siap dalam sehari. Sempatlah buat sehelai jubah untuk mak dan borong empat helai jubah untuk dibawa balik ke Malaysia.



Untuk beli borong kain sutera boleh ke  Cho Binh Tay.Harga lagi murah. Kami amik teksi untuk ke sini. Tak susah, suruh jer orang hotel call. Cadangan kalau nak amik teksi, amik teksi Vinasun,yang lain jangan amik, takut nanti ditipu.  Suasana kat sini memang panas dan bagi aku kurang selesa. Tapi jika hendak boleh borong, kat sini harga lagi bagus dari Bent Than.




Satu lagi tempat shopping yang best adalah di Taka Plaza. Di sini suasana agak okay sikit. Peniaga-peniaga pun tidaklah sekasar di Benthan. Tempat pun berhawa dingin. Di sini banyak baju untuk budak, baju kurung yang telah siap. Memang murah sesangat. Walaupun ala-ala supermarket tetapi harga yang diletakkan masih boleh ditawar. Terdapat juga barag yang kulit yang dijual.


Tips Lawatan Ke Vietnam
* Teksi yang dicadangkan adalah vinasun
* Duit kalau boleh bawa dalam RM, Dong atau USD
* Lintas dengan berani . Disini kebanyakan rakyat vietnam menaiki motorsikal dan mereka memang pandai mengelak. Jadi lintas sahaja, kalau tidak anda tidak akan menyeberang sampai bila-bila
*Tawar harga sehingga 70%
Jangan lupa duit bawa banyak -banyak untuk kaki shopping. Kalau bukan kaki shopping mcm saya around RM1000 pun dah cukup. 


Celeberity Lass Master Odourless

Teks & Gambar : Celeberity Lass Group


Hanya sekali penggunaan sehari bertahan 24 jam
Hilangkan bau badan hanya dalam 3 saat sahaja

1 BOTOL SELEBRITY LASS 50ml ini boleh digunakan untuk tempoh 90Hari
Celebrity Lass Kandungan Bahannya: Tawas premium, gabungan pati herba, ekstrak mawar, dan air suling. Takde bahan kimia berbahaya.
Ini Tawaran SUPER SAVER
5 Kelebihan Produk ----
✔ bersifat bebas bau
✔ besifat anti septic
✔ meneutralkan air kotor yang melekat pada badan.
✔ Bebaskan bau badan selama 24 jam.
✔ Selamat Digunakan

Cara Guna 
Gunakan 6-7 titis sahaja ke tapak tangan kemudian gosokkan.

Sapukan kemana-mana bahagian badan yang berbau seperti ketiak,kaki,celahan badan dan anggota lain.

Bagi yang mempunyai bau badan yang kritikal, anda disyorkan untuk menyapu ke seluruh anggota badan.

Selepas sapu di bahagian tertentu, biarkan dalam seminit dan kemudian mandi dan bilas sehingga bersih.

★Guna sekali sehari sahaja sebelum mandi dan sesuai untuk semua peringkat umur.
★ 1botol 50ml
★ Boleh digunakan untuk tempoh minimum 90hari

Berminat : Boleh pm/whatsapp : 0192668244





Khasit Garam Bukit: Aura Positif

Teks : Sharimah Binti Yahya
Info : Celeberity Lass
Gambar : Google



Pernah dengar tentang garam bukit ? Mungkin ada yang pernah dengar ataupun tidak pernah dengar. Garam bukit dikatakan mempunyai 84 jenis mineral. Ada yang boleh digunakan untuk masak ataupun juga mandian/rendaman.

Entri sebelum ini yang bertajuk Anda Ingin Berubah saya ada nyatakan apabila mandi dengan garam bukit boleh menyahkan ion-ion negatif yang berada dalam tubuh badan kita. Hari ini (sewaktu entri ini ditulis) , meruapakan hari ketiga saya amalkan dengan mandi air garam ini dan alhamdulillah, saya dapat merasakan ada perubahan dalam diri saya. Rasa lebih segar dan tenang.

Bagaimanakah kaedahnya :

* Masukkan segenggam garam bukit ke dalam baldi. Larutkan ia.
* Untuk lebih baik, masukkan sedikit ais batu ke dalam baldi tersebut (jika tidak tahan sejuk, tidak perlu lakukan)
* Selawat dan pusingkan arus air mengikut tawaf Kaabah.
* Berdoa menggunakan teknik DA|DA
* Sebelum mandi dengan air garam tersebut, mandi dulu seperti biasa. Apabila sudah selesai, baru jirus badan dengan air garam tadi.

Amalkan mandian ini selama 21 hari  berturut-turut, Jika terselepas satu hari, mulakan kiraan semula. Jika sudah cukup 21 hari, boleh teruskan amalan ini.

Insya Allah, mungkin ada perubahannya. JOM kita amalkan.





Anda Ingin Berubah

Teks: Sharimah Binti Yahya
Info: Celebrity Lass Group
Gambar: CelebrityLass


Alhamdulillah, semenjak menyertai keluarga besar Celebrity Lass banyak ilmu dan motivasi yang diperolehi dari mentor dan rakan-rakan.

A NEW ME?



Membuat perubahan pada diri. Anda ingin menjadikan diri anda menjadi lebih positif.

Bagaimana? Ini antara teknik atau amalan yang boleh dilakukan.

* Teknik DA|DA
iaitu seperti kita berbual dengan Allah. Sebelum kita melakukan sesuatu kita bertanya dulu pada Allah dan apabila kita selesai kita berterima kasih pada Allah. Teknik ini diasaskan oleh Don Azhar. Boleh rujuk pada fb beliau.  Selain itu, boleh juga dapatkan ebook B.A.D (Bertanya Allah Dahulu) .

Ini bertujuan untuk menyahkan ion-ion negatif didalam tubuh badan kita. Selain itu ia juga bertujuan untuk menyegarkan badan. Ibarat spa untuk badan kitalah kan.

* Amalkan makan secubit garam bukit setiap pagi. Seelok-eloknya sebelum makan. 

*Senyum setiap pagi dihadapan cermin. 

Jom sama-sama amalkan. Semoga ianya memberi manfaat dan kita akan menjadi lebih positif dalam kehidupan kita setiap hari.

Bagi yang berminat untuk menyertai keluarga besar Celebrity Lass, boleh hubungi saya pm/whatsapp:0192668244. 

Anda bukan sahaja boleh memulakan perniagaan dengan modal minima malahan akan diberi bimbingan secara berterusan dari mentor/rakan-rakan yang telah berjaya.







Tips FB marketing

Teks : Celeberity Lass Group
Gambar : Carian Google

pemasaran

Waktu-waktu yang trafik tinggi di FB adalah seperti berikut :

1) 6.00 - 8.00 pagi
2) 9.00 pagi
3) 12.00 tgh - 1.00 petang
4) 4.00 petang
5) 8.30 malam
6) 10.30 malam

Untuk mengetahui lebih lanjut apa yang perlu dibuat untuk meningkatkan SALE & KREADIBLITI diri, semuanya bakal terjawab dalam #projektambahincome.


Bagaimana cara-nya?
Sila hubungi saya.




Panduan Bisnes: From Zero to Hero

Teks : Sharimah Binti Yahya
Gambar: Celebrity Lass
Alhamdulillah, baru-baru ini telah hadir kelas bisness secara online bersama stokis Celeberity Lass iaitu Puan Ema Akhirudin yang bertajuk FROM ZERO TO HERO.
Enam tips yang telah diberi oleh beliau di dalam kelas tersebut :-
#Tidak semua dilahirkan pandai berniaga, jadi perlulah belajar
#Perlu cari SEBAB berniaga
#Anda perlu jadi SUPER DUPER HERO untuk berjaya. Kejayaan tidak akan datang dengan sekelip mata sahaja.
#Online to offline to online
# Jaga hubungan dengan Allah
# Senyum dan bersyukur
Semoga memberi manfaat kepada pembaca. Untuk mengetahui kupasan secara detail setiap tips boleh hubungi saya untuk bersama-sama dalam keluarga besar Celebrity Lass.

@Keningau, Sabah

Teks: Sharimah Binti Yahya
Gambar : Koleksi Peribadi & carian Google

Air Asia
Pada 26 Februari Hingga 03 Mac 2012,  kali ni aku dan Shieda ke Keningau, Sabah. Bukan gi jalan-jalan tetapi untuk menghadiri kursus. Okaylah, dapat jugaklah aku menjejaki bumi di bawah bayu ni, satu-satunya negeri dalam Malaysia yang belum pernah sampai. Di lapangan terbang Pulau Pinang, berjumpa dengan Puan Amal dan Puan Fetty. Kami beremapat menaiki penerbangan Air Asia menuju ke Kota Kinabalu. 




Tiba di sana lebih kurang  tengahari. Seterusnya kami, kami menaiki kereta untuk ke Keningau. Sepanjang perjalanan, kami melalui banjaran corcker. Banjaran yang terpanjang di Sabah. Walaupun sudah tengahari, tetapi udara tetap rasa sejuk dan nyaman. 


Hotel Keninga
Hotel Juta
Di Keningau, kami menginap di hotel Juta Keningau. Kadar penginapan RM150.00 semalam.  Kalau untuk government staff boleh dapat murah RM120.00 ( kena tunjuk pas kerajaan sebagai bukti).

Keningau bukanlah sebuah bandar yang menarik buat aku, Berada disini seperti tidak berada di negara sendiri. Seperti berada dibumi asing. Mungkin sebab kehadiran warga asing dari Filipina menyebabkan rasa terasing. Maaf ya, orang Keningau tetapi itulah hakikat yang aku rasa.


Tentang makanan pulak, memang banyak kedai di sekitar hotel tersebut tapi ntahlah tekak ni rasa kurang berselera . Kesudahannya restoran KFC jadi mangsa. Cuma pada malam ketiga dan keempat, kami  minta tolong Mat Syar n the geng belikan dari kedai lain. Kebetulan Mat Syar bawa kereta dan dia juga orang Sabah, jadi senanglah sikit. Paling seronok berada di hotel ini adalah berdekatan dengan pasaraya. Aktiviti setiap petang dan malam adalah pergi pasaraya. 
Taklah shopping banyak pun, saja jalan-jalan.

keningau
Karipap berintikan bihun

Memandang kali ni peserta kursus begitu rajin (yer ker?) dan ada sedikit masalah teknikal, rancangan kami untk  melawat kawasan yang menarik di sekitar Keningau dibatalkan. Tapi taklah ralat sangat sebab pak cik driver teksi cakap, kalau nak datang Sabah lebih baik pergi Ranau.

02 Mar 2013.

Kursus tamat pada tengahari. Sebaik sahaja selepas makan, kami bertolak balik ke Kota Kinabalu, Di sini, aku, puan Amal, puan Diana dan Shieda menginap di hotel Crown. Hotel ini memang berdekatan dengan lapangan terbang Kota Kinabalu. Shuttle van juga disediakan untuk ke lapangan terbang. Cuma masalah dengan hotel ini, bilik airnya tiada langsir. Hanya ada cermin sahaja. Jadi kalau seorang, mungkin tiada masalah. Kalau dengan kawan, fikir-fikirlah macam mana ya. Mujurlah satu malam sahaja. Selepas check-in kami terus ke Pasar Filipino untuk membeli belah.

Berposing dalam perjalanan ke Kota Kinabalu

Dari awal lagi, aku nekad  tak nak beli mutiara, sebab aku bukan penggemar barang hiasan. Tapi sebaliknya yang berlaku, bila nampak ja , rasa mcm nak beli semua, dah tak tahu nak pilih yang mana. Mutiara ni kami tak beli di pasar Filipino kerana takut ditipu, kami beli di kedai Jamilah Jewellery dekat dengan pasar tuh jugaklah.Senang dan pasti asli.

Lepas shopping, sempatlah aku jumpa Am (kawan lama masa sekolah rendah).Berpuluh-puluh tahun, aku tak jumpa dia.Memang lainlah, sempatlah dia bawa kami pi makan.Memang banyak cerita dibualkan.

Lepas makan, terus balik ke Hotel sebab nak packing barang. Esok flight awal 7.20 pagi. Jadi kena bangun awal untuk ke lapangan terbang.

*****************************




Agen Celeberity Lass
pm /whatsapp:
0192668244
#Produk hilang bau badan
#Kesegaran sepanjang hari
#Say No to Deodorant








Kenduri , kenduri, kenduri

Cerita Asal : Team Celeberity Lass
Edited by : Sharimah Binti Yahya
Gambar : Team Celeberity Lass

Kenduri. kenduri. kenduri
======================
Wah!! bestnya. Cuti sekolah datang lagi..Biasalah musim cuti ni bermakna musim org kahwin kan. Jemputan banyaklah yang dapat, baik dari kenalan atau saudara mara.  Bila sebut tentang kenduri, pasti ada yang pernah mempunyai pengalaman seperti dibawah kan. Alkisahnya..
***************************************************************************************************************

Semalam saya ke rumah kenduri kawan. Tak pernah pergi, jadi terpaksalah ikut peta yang dicetak atas kad. Ale-ale pusing hampir satu taman tu tak jugak jumpa rumah kenduri. Pelik pulak. Masa tu dah mula gelabah dan penat. Cuaca pulak panas, maklumlah tenghari maka badan pun mulalah berpeluh.
Akhirnya, apa yang berlaku. Rupa-rupanya tersilap tengok kad. salah alamat. Alamat taman lain  teapi pergi ke taman lain. Maklumlah musim kenduri, bunga manggar untuk ke simpang pun banyaklah kan. Taman pula berdekatan. Sebelah menyebelah. Moral of story, perhati betul alamat rumah kenduri tuh 
ya.

Selalunya kalau pergi rumah kenduri, mesti pakai lawa-lawa. Siap berselendang lagi. Alahai badan sudah berpeluh. Terpaksalah cium ketiak dulu. Nak jumpa ramai orang termasuk rakan-rakan yang dah lama tak jumpa kan. Tak best kan kalau badan kita berbau.
Alhamdulillah, nasib baik okay. Ini yang membuatkan saya sayang pada CELEBERITY LASS. 

*******************************************************************************************************************
bau Badan



Ada yang pernah mengalami situasi sebegini.  Apabila berpeluh rasa melekit tak ? Berbau atau tidak?
Jika ya, cubalah guna CELEBERITY LASS. Belum cuba kita belum tahu, 
CELEBERITY LASS tu apa?
CELEBERITY LASS  ni pakar hilangkan bau badan sepantas 3 saat.



Bau badan
Tanpa bahan kimia.
Tidak melekit.
Selamat digunakan.
Cuma picit-->> gosok -->> bilas
Melindungi bau badan sehingga 24 jam walaupun berpeluh.

















Testimoni Produk -->
https://www.facebook.com/media/set/?et=a.876588152386072.1073741869.670455466332676&type=1





Singapore

Kali ni nak bercerita tentang percutian dan perjalanan ke Singapura dari 21 Jun 2012 hingga 24 Jun 2012.
Pergi kali ni memang tak amik pakej, pergi sendiri. Rombongan kali ni terdiri dari tiga orang sahaja iaitu aku, Mizul dan kak Ros (kawan Mizul). Pada hari kedua  tambah lagi sorang iaitu Ijoi (pemandu pelancong kami secara tak rasmi). Kami menggunakan bas dan MRT  sepanjang perjalanan ke sana.

Hari Pertama
Bertolak dari Lapangan Terbang  Pulau Pinang ke Johor pada pukul 10.40 malam dan bermalam di Johor. Kalau ikutkan flight kami petang tapi biasalah Air Asia, reschedule flight.

Hari Kedua
Perjalanan kami sebenarnya bermula pada hari kedua dari check point Johor. Hari pertama ni, kami merancang  ke USS (dinasihatkan sesiapa yang hendak ke USS, lebih baik pergi pada hari  biasa, jangan lupa semak juga samada masa tuh, time Singapore cuti sekolah atau tidak. Ini bagi mengurangkan kesesakan untuk beratur). Dari sini naik bas causeway (warna kuning) terus ke Jurong . Sampai di Jurong, amik MRT dan turun di Outram Park. Di sini tukar, amik MRT North East Line (NSE) ke stesen Harbour Front . Kemudian di Level 3, Vivo City amik Sentosa monoreal untuk ke Sentosa Island. Turun jer dari stesen sentosa monoreal, sebelah kanan, terus menuju ke USS. Jangan lupa beratur untuk membeli tiket masuk. Sekiranya pergi waktu sesak, lebih baik booking terlebih dulu, dan kalau ada budget lebih, bolehlah amik tiket express. Tiket waktu kami pergi ni lebih kurang RM150.00. Memang best masuk sini, tidak merugikan. Anggaran masa adalah sehari  untuk menghabiskan masa di sini. Jadi bagi sesiapa yang ingin round Sentosa Island, dinasihatkan untuk tambah satu hari. Kalau tidak, tak puas untuk jalan-jalan, kena berkejar-kejar masa pulak.(Maklumlah menginap di Johor, jadi perlu berkejar masa untuk masuk ke Malaysia).

Universal studio
Universal Studio

Singapura
Mesir

Singapura
Far Far Away Palace




Hari Ketiga
@Kg Bugis
Route MRT : Jurong East Station -> Bugis Station


Kg. Bugis

Hari ini kami ditemani oleh Ijoi (kawan kak Ros). Tempat pertama kami lawati ialah Kg. Bugis. Disinilah terletaknya masjid nasional singapura. Kebetulan semasa kami sampai, ada majlis akad nikah. So, bolehlah tengok sat, tak banyak beza pun dengan Malaysia.Yerlah satu agama kan, selalunyer yang membezakan adalah adat.
Singapura
Masjid








Kat sini jangan lupa untuk singgah di satu kedai makan (ala-ala mamak, terlupa pulak nama kedai tuh). Memang best murtabaknyer. Cenderamata boleh juga dibeli disini, tapi kalau nak lagi murah, lebih baik beli di China Town.
















@Orchad
Route MRT : Bugis -> Raffles Place - Tukar station, amik North South Line (NSE) ke Orchad

Seterusnya perjalanan kami bersambung ke Kandahar Street dan Orchard . Di Kandahar tiada yang menarik.Bagi yang berminat untuk membeli belah bolehlah singgah di Orchard . Di sini kami hanya lepak-lepak, makan aiskrim  dan bergambar sahaja.




Singapura
Kandahar Street

Prada

Louis Vuitton

@China Town
Route MRT : Orchad station ke Dobby Ghout (tukar amik NSE) -> China Town

Untuk beli cenderamata, boleh beli di China Old Town. Bermacam-macam barang dijual . T-shirt pun ada.Di sini harganya lebih murah berbanding di Kg Bugis.

Antara barangan yang dijual

China Old Town

China Old Town


@Marina Bay
MRT : Orchad station ke Outram Park(tukar amik NSE) -> Raffles Place

Sebelum pulang, jangan lupa menikmati keindahan malam di Marina Bay . Pertunjukan laser, bunga api dan cahaya di waktu malam pasti akan memukau anda. Berehat di sini memang merilekskan minda . Rasa macam tak nak balik jer.








Dah puas melepak di sini, kami pun bertolak ke check point untuk pulang ke Malaysia. Macam biasa kami menaiki MRT terus ke Jurong East Station dan seterusnya menaiki bas untuk ke check point. Waaa..dah habis rupanya percutian aku di Singapura. Walaupun singkat, tapi memang best. Insya Allah kalau ada rezeki, mungkin akan datang lagi. Kali ni mungkin akan melawat tempat-tempat yang belum dikunjungi. Oh ya bagi yang merancang mcm kami, jangan risau, guna sahaja MRT. Yang penting anda tahu lokasi mana yang ingin pergi. Kalau was-was, rajin-rajinlah bertanya,bagi yg tak fasih English, bolehlah cari orang Melayu.

Map MRT

Hari Keempat:
Bertolak pulang ke Pulau Pinang dengan menaiki penerbangan Air Asia.
Kos percutian kali ini ialah sebanyak RM700.00 tidak termasuk tiket kapal terbang