Festival Motosikal Islam (Islamic Bike Fest)




Hujung minggu ni  merupakan cuti hujung minggu yang panjang, Hari Pekerja jadi pada hari Jumaat, jadi di bawa pulak ke hari Ahad. Hari Ahad pulak, cuti Wesak, jadi dapat tambahan satu lagi cuti iaitu hari Isnin. Hari Selasa masuk kerja. Dalam dok fikir-fikir nak pi jalan mana, member beritahu ada Festival Motosikal islam (Islamic Bike Fest). Siap ada pameran dan gerai-gerai jualan lagi.

Butiran Festival 
Tarikh : 01 Mei -03 Mei 2015Tempat : Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas, Pulau PinangMasa : 09 pagi - 12.00 malam


Jom kita pergi ramai-ramai. Lihat apa yang menarik. :)


9 Cabaran dan Halangan Untuk Berjaya



Apakah 9 Cabaran atau Halangan itu?

1. Ego
Tidak mahu belajar. Rasa seperti tahu banyak perkara.

2. Ragu -Ragu
Ragu-ragu untuk berjaya di dalam bisnes. Sentiasa berfikir, samada boleh berjaya atau tidak. Untung atau rugi. Jadi perlulah sentiasa berfikir secara positif. Apa yang kita fikir adalah doa.

3. Takut
Takut untuk berubah.

4. Tidak Layak

5. Tidak Yakin Dengan Diri Sendiri

6. Suka Bertangguh

7. Sentiasa memberi alasan

8. Senang Terpengaruh dengan orang-orang yang negatif

9. Tidak bersunguh-sunguh untuk mengubah hidup.


Lihat jugak artikel->Coaching Business



Coaching Business



Alhamdulillah, semalam dapat bertemu dengan stokis Celeberity Lass, Kak Martiina Osman untu coaching business secara offline untuk buat kali pertama. Tiada apa-apa bayaran, percuma sahaja. Coaching pun santai-santai sahaja. Antara ejen yang turut hadir bersama ialah Kak  Ikram dan Izzati.
Sebelum ini kami diberi coaching secara online melalui facebook dan juga whatsapp secara berterusan.





Antara isi pengisian :-

#Perlu ada fokus dan target dalam bisness
#Strategi Marketing yang berterusan
#Promosi melalui facebook dan instagram
#Teknik Follow up
#Teknik DADA
#9 cabaran atau halangan untuk berjaya dalam bisness.
Klik Di Sini untuk Artikel 9 Cabaran


Menarik sunggu coaching yang diberi. Rasa bersyukur sangat bertemu dengan team Celeberity Lass. Bukan sahaja dapat memperolehi ilmu malahan dapat juga mengenali ahli dan kerjasama di antara ahli-ahli Celeberity Lass.

Bagi yang berminat dan ingin sertai kami, bolehlah hubungi saya .










Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015


Kini muncul lagi. Antara event yang di tunggu-tunggu. Jangan lepaskan peluang terutamanya warga Lembah Klang.

Tarikh : 24 April 2015 - 03 Mei 2015

Masa : 10.00 pagi - 7.00/10.00 mlm (bergantung pada hari)

Tempat : Dewan Tun Razak 4 (PWTC), Aras 4
Masuk : Percuma

Pelbagai aktiviti menarik bakal berlangsung, dan anda berpeluang untuk bertemu dengan penulis yang anda minati. Nikmati juga pelbagai diskaun  menarik yang ditawarkan.



Check in Check Out@Astro



Rancangan ini merupakan salah satu program tentang tempat-tempat percutian  menarik yang jarang mendapat pendedahan media.

Ia ditayangkan di saluran Astro Prima ( 105) dan Astro Maya HD (135) secara serentak setiap hari Khamis, jam 10.00 malam.
Rancangan ini dihos oleh Kairul Nizam Abd Malek.

CL : Bau Badan, Punca DiPulau




Ini  adalah sebuah kisah benar, sangat MENYAYAT hati semua yang membaca . Diceritakan kepada salah seorang ejen Celeberity Lass.
****************************************************************************************************************************.


Pernah satu ketika dahulu, saya dipulau oleh rakan-rakan sendiri. Teman lelaki pulak selalu perli dan tidak tahan dan akhirnya minta hubungan diputuskan. Disindir dan diejek oleh rakan-rakan menjadi satu LUMRAH dalam kehidupan saya.


Saya SEDIH dan MALU dengan apa yang terjadi. Saya sebenarnya dilahirkan secara normal, cukup sifat dan tiada cacat cela. Dari jauh, orang pasti tertarik dan biasa apabila melihat saya. Tetapi keadaan menjadi berubah apabila mereka mendekati saya. Semuanya akan menyisih dan menjauhi saya.

Kenapa ini berlaku? Ini berlaku kerana masalah bau badan saya yang kuat. Pelbagai produk telah saya cuba tetapi semuanya tidak menjadi dan tidak serasi. Bagus untuk orang lain tetapi bukan untuk diri saya.

Setelah sekian lama, saya akhirnya menemui seorang ejen CL. Saya diberi sedikit penerangan, dan akhirnya saya mengambil keputusan untuk mencuba. Alhamdulillah, doa saya diperkenankan. Rupa-rupanya masih ada jalan penyelesaian untuk saya, Ayah sendiri mengatakan saya sudah tidak ada bau,

Saya cuba uji CL ini. Saya hanya guna sekali dari pagi hingga petang. Apabila tiba malam, saya cuba bau dan saya dapati sudah tiada bau. Saya bersyukur sangat. Rasa terharu sangat. Alangkah bagusnya jika dahulu saya bertemu dengan CL. Namun, takdir kita. Takdir kita yang tidak kita perlu kesali. Mungkin ada hikmahnya, mengapa saya lambat bertemu dengan CL.

Melalui masalah ini, saya dapat mengenali siapa kawan sebenar, lebih-lebih lagi seorang lelaki yang layak untuk dijadikan suami.

Bagi yang mempunyai kisah seperti saya, jangan sesekali menyesali takdir. Berusahalah untuk mencari penyelesaian kerana setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian. Jangan sesekali Berputus ASA.

.
********************************************************************************************************************************
Awak2 pernah DIPULAU kawan sebab bau badan?
Kenal KAWAN2 yg ada masalah bau badan kronik?
.
Bantu diri sendiri, 
Bantu kawan2
.
Bebas bau badan dengan Celeberity Lass


Hubungi saya untuk maklumat lanjut.




KENAPA BUKAN DEODORANT?





Celeberity Lass atau nama popularnya CL, merupakan salah satu produk untuk mencegah atau menghilangkan bau badan. Maklumat lanjut , boleh rujuk disini. Fungsinya adalah lebih kurang seperti deodorant, tetapi mengapa Celeberity Lass menjadi pilihan saya.


Pertama : Tidak Melekit



Saya tidak suka rasa melekit. Inilah ciri yang ada pada CL. Tidak seperti dedorant, yang adakalanya.


Kedua : Tiada Bahan Kimia

Kandungan CL hanyalah terdiri daripada tawas premium, pati herba, ekstrak mawar dan air suling sahaja.
BACA DISINI untuk maklumat lanjut.


Ketiga : Parfum tahan wangi.

Apabila anda letakkan beberapa titis CL, dan kemudian letakkan minyak wangi, parfume anda akan tahan

Keempat : Produk Malaysia.






Berminat untuk mendapatkannya, boleh hubungi saya.

Pemilihan Nama Blog

Travel With Celebrity Lass ialah merupakan pertukaran tajuk blog saya yang keempat. Usia blog ini belum lagi setahun, tetapi sudah empat kali saya menukar tajuk blog. Ini adalah kerana saya ingin menjiwai blog saya. 

Jom kita tengok kronologi pertukaran nama blog ini.

BORONG TELEKUNG & MAKANAN SUNNAH

Mula-mula blog ini diberi nama Borong Telekung dan Makanan Sunnah. Blog ini wujud selepas saya menyertai kelas Pakej Drop Borong Telekung dan Makanan Sunnah di bawah Akademi Bekerja Di Rumah.
Sila rujuk pakej kelas blog secara online --> KELAS ASAS BLOG .

SHOPPING ONLINE, KELAS ONLINE & TRAVEL

Pertambahan produk selain makanan sunnah dan telekung menyebabkan saya berfikir untuk menukar nama blog. Produk yang diperkembangkan adalah kelas asas blog online, ebook, keropok dan juga garam bukit. Semua ebook yang dijual di dalam blog ini adalah keluaran dari penulis -penulis di kalangan Akademi Bekerja Di rumah. Antara penulis-penulisnya ialah Mas Ayu Ahmad dan juga Zaila Mohamad.

Selain itu, saya selitkan juga sedikit cerita tentang percutian. Bukan bertujuan untuk bermegah-megah tetapi saya juga ingin jadikan blog ini sebagai diari percutian saya. Mungkin tidak sehebat blog-blog travel yang lain, namun sekurang-kurangnya cukuplah untuk saya mengimbau kenangan pahit dan manis semasa bercuti.

PANDUAN DAN TIPS PERCUTIAN

Atas review Puan Monaliti Mansor dan setelah berfikir, saya tukarkan blog ini di dalam bahasa Melayu. Perkataan Shopping Online dan Kelas Online saya buangkan kerana pada saat ini , saya rasa hendak fokuskan kandungan boleh lebih kepada percutian.


TRAVEL WITH CELEBERITY LASS

Inilah nama blog sayang yang terkini. Dan saya harap, ianya akan kekal. 

TRAVEL - saya ingin kekalkan tema dan kandungan blog ini kepada aktiviti-aktiviti pelancongan ataupun tempat-tempat yang menarik untuk percutian. Tips dan panduan juga turut disertakan.

Jom klik sini untuk tips percutian anda --> TIPS PERCUTIAN

WITH CELEBERITY LASS - apabila saya melancong, saya akan bawa Celeberity Lass (CL) bersama saya. Nak tahu apa dia. Rujuklah entri saya sebelum ini  berkaitan CELEBERITY LASS.  Ia juga merupakan salah satu item yang telah dimasukkan dalam senarai checklist.

Nak tahu kenapa saya pilih Celeberity Lass dan Bukan Deodorant , tunggu entri seterusnya dari saya.


Bagi yang berminat untuk dapatkannya, boleh hubungi saya disini.




Nak Berhenti Kerja? Apa Perlu Buat?

Teks : Anys Idayu
Gambar : Akademi Bekerja Di Rumah

Praktik 4S dan 4T Sebelum Berhenti Kerja

Apa itu 4s dan 4t

Setiap hari perlu
1. Solat awal waktu
2. Sedekah dan lupakan
3. Simpan dan lupakan
4. Solat dhuha

4T
1. Tabung modal
2. Tabung hutang
3. Tabung perbelanjaan bulanan
4. ...............



Apa itu secara jelas 4s 4t ini, perlu kalian praktik sejak sebelum berhenti kerja lagi. 
Jika belum capai tangguhkan dahulu niat. Ini berdasarkan pengalaman, 
perkongsian kisah sebenar, saya gabungkan satu formula baru yang lebih mudah 
sekiraya ramai ibu-ibu mahu buat keputusan berhenti kerja.

Baca lebih lanjut dalam ebook 101 Idea Home-Based Bisnes.

Bekerja Dari Rumah

Promosi April sedang berlangsung.
Dapatkan 3 ebook dengan harga RM50 SAHAJA
Harga sebenar RM 105.00
Untuk pembelian, boleh terus 
atau sms/wsapp/telegram saya (019-2668244)

Jom Exchange Klik Iklan Nuffnang by Cik Akak

"Jom Exchange Klik Iklan Nuffnang by Cik Akak"




Blog Dunia Cik Akak ni salah satu blog yang saya follow. Sesiapa yang ingin join segmen  giveaway cik akak ni, boleh lah join. Baca syarat-syaratnya di http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/. Senang jer kan.
Sambil-sambil tuh bolehlah tambah lagi kenalan baru. selain itu, manalah tahu kan kalau ada rezeki, bolehlah dapat hadiah dari cik akak ni.


Jom Exchange Klik Iklan Nuffnang by Cik Akak


Bijak Melabur

Teks : Sharimah Binti Yahya

Entri sebelum ini  Bagaimana Jadikan Duit Kita Bekerja , pelaburan merupakan salah satu cara darinya. Namun kini, terdapat banyak kes -kes pelaburan yang menipu ataupun lebih mudah dikenali sebagai SKIM CEPAT KAYA . Ramai orang apabila melihat keuntungan yang besar pastikan akan cepat tertarik dengan skim-skim sebegini.

Jadi apakah dan bagaimanakah tindakan kita untuk mengenalpasti skim-skim ini. Untuk mengelak dari ditipu kita perlu berpegang pada dua perkataan ini iaitu T.I.P.U dan C.E.L.I.K.





Skim -skim pelaburan yang datang, kita pastikan tidak  mempunyai sifat ini iaitu T.I.P.U.

T- Tidak akan rugi. Selalunya agen-agen ini akan menyatakan pada kita pelaburan ini tidak akan rugi. Jadi perlulah beringat. Jangan terus percaya.
I - Indah khabar dari rupa.
P - Peluang hanya datang sekali. Ya, kerana mereka akan hilang selepas terima duit kita, Jadi memang peluang hanya sekali jerlah.
U - Untung besar. Setiap pelaburan yang kita buat, mestilah kita hendak untung. Tetapi apabila untung yang besar dijanjikan, disini kita  perlu tanam sedikit keraguan dalam diri kita. Jangan mudah percaya.




Bagi diri kita pula, perlu tanam sifat ini iaitu C.E.L.I.K.

C- Cepat rugi. Tanamkan dalam diri kita sedikit perasaan bahawa pelaburan ini mungkin untung besar, tetapi cepat rugi. Ini bagi membolehkan kita berfikir dan mencari informasi.

E - Elakkan emosi. Walaupun kita menghadapi masalah kewangan ataupun tidak, jangan biarkan emosi bermain dengan kita. Tenangkan emosi. Yerlah, siapa yang tidak tergoda bila nampak untung besarkan.

L -Lesen. Selain lesen SSM , syarikat perlu juga mempunyai lesen pelaburan (S.C) . Dapatkan dulu informasi yang berkaitan dan semak dengan laman web sekuriti.

I - Informasi. Dapatkan dulu informasi berkaitan skim pelaburan yang ditawarkan.

K - Kuatkan semangat.


Jom kita melabur, tetapi jadilah pelabur yang bijak.Bagaimana? Ingat dua perkataan T.I.P.U dan C.E.L.I.K



GST : Bagaimana Jadikan Duit Bekerja Untuk Kita?

Teks : Sharimah Binti Yahya
Gambar : Google


Bagaimana hendak jadikan duit bekerja untuk kita? Wahh..bestkan.

Salah satu cara adalah membuat pelaburan. Dengan hanya bermodalkan RM182.50  anda sebenarnya telah boleh mula melabur. Tidak perlu menunggu modal yang banyak, baru hendak mula melabur. Bagi yang ingin tahu bagaimana hendak dapatkan modal sebanyak RM182.50, bolehlah rujuk entri sebelum ini iaitu--> GST :Jom Bijak Kewangan

Produk-produk pelaburan :-

#Saham

Produk pelaburan yang pertama adalah saham.  Terdapat sebanyak 926 syarikat tersenarai di bursa saham, 
Untuk saham, anda perlu beli minima 1 Lot, dan 1 lot bersamaan 100 unit. Senarai  harga untuk 1 lot boleh semak melalui bursa saham Malaysia.

Bagaimana hendak melabur di dalam saham :-

1) Perlu buka akaun CDS dan akaun dagangan . Yuran pendaftaran hanyalah RM10.00.
2) Pendaftaran boleh dibuat dimana-mana syarikat broker saham yang berdaftar,
3) Semua urusan jual beli hendaklah melalui syarikat broker. Dapatkan khidmat nasihat broker.


Bagaimana hendak mengetahui samada skim pelaburan itu adalah tipu? Ada 2 kata kunci yang perlu kita ingat iaitu TIPU dan CELIK. Nak tahu selanjutnya sila ke entri Bijak Melabur.


#Unit Amanah

Melabur di dalam unit Amanah/Unit Trust. Ini adalah cara kedua untuk jadikan duit bekerja untuk kita. Di Malaysia terdapat 601 unit amanah/unit trust yang boleh kita pilih untuk membuat pelaburan. Amanah Saham Bumiputera (ASB) adalah salah satu daripadanya. Untuk ketahui jenis-jenis unit amanah/unit trust bolehlah rujuk laman web Suruhanjaya Sekuriti


#Skim Persaraan Swasta

Membuka akaun untuk skim persaraan swasta.

Syarat : Umur 18 tahun
Simpanan : Sekiranya berjaya menyimpan RM1,000 dalam tempoh setahun, kerajaan Malaysia akan tambah sebanyak RM500.00
Maklumat lanjut : http://www.ppa.my/ms/






GST : Jom Bijak Kewangan

Hari ini hari ketiga pelaksanaan GST. Bermacam-macam isu timbul. Mahu tidak mahu , kita sebagai pengguna perlulah terima dengan keadaan ini. Apa yang perlu kita boleh buat, semak balik pengurusan kewangan kita.

Sebelum 01 April 2015, sempatlah menghadiri satu seminar tentang Bijak Mengurus Kewangan ni.. Seminar ini disampaikan oleh Tuan Nasrul dari SIDREC  (Pusat Penyelesaian Pertikaian Industri Sekuriti 
telah ditubuhkan bagi menyelesaikan pertikaian monetari di antara para pelabur dan pengantara pasaran modal  yang berdaftar sebagai ahlinya, seperti broker saham, broker niaga hadapan, syarikat pengurusan unit amanah). Nak tahu lebih lanjut tentang SIDREC ni boleh rujuk ke laman web http://www.sidrec.com.my/).

Apa yang perlu kita buat?

# Merancang Kewangan

Merancang kewangan perlu supaya kita dapat mencapat matlamat kewangan. Nak tahu apa matlamat kita, buatkan satu senarai dan target.


Matlamat Saya

# Membuat Bajet
Kenapa perlu membuat bajet. Bajet perlu kerana :-
  • Dapat mencapai matlamat kewangan
  • Mengenalpasti perbelanjaan yang tidak perlu
  • Memastikan perbelanjaan teratur
  • Membantu membuat persediaan kecemasan
  • Ni yang best-> Membantu tidur lena.:)

# Meyimpan 

Dalam mana-mana ceramah, seminar atau rujukan , kita sering diberitahu supaya menyimpan 10% daripada pendapatan kita. Ya , memang benar . Ia akan jadi mudah kepada yang tidak mempunyai masalah, tetapi akan jadi susah sekiranya bagi yang mempunyai masalah kewangan.  

Selain itu, ada juga yang berjaya menyimpan 10% tetapi kemudian keluarkan semula. Proses keluar masuk ini juga tidak efektif, ia akan boleh membuat seseorang tersebut fed up dan akhirnya terus tidak simpan.

Oleh itu, dalam seminar ini, disarankan supaya kita menyimpan setakat yang kita mampu. Dan duit simpanan ini jangan diusik dalam tempoh jangka panjang. Paling tidak RM0.50 setiap hari.




Sekiranya anda menyimpan sehari RM0.50, jadi anda dapat menyimpan sebanyak RM182.50 setahun secara konsisten. Pasti terdetik di hati kita, ala sedikitnya RM182.00 setahun, bila nak jadi banyak. Jadi disini kita perlu jadikan duit bekerja untuk kita. Bagaimana? Paling senang ialah dengan melabur.


# Membuat pelaburan

Mengapa perlu melabur? Paling utama adalah kita mahukan wang bekerja untuk kita. Dengan modal yang sedikit seperti RM182.50 sebenarnya kita mampu melabur.  Bagaimana hendak melabur dan apakah produknya , sila rujuk entri Bagaimana jadikan Duit Bekerja Untuk Kita.