Power Gold : Pemberian Bonus menurut Islam

Sumber gambar : www.disini.my

Pairing , Matching Pairing

πŸ”¨Pairing, Matching Pairing, sistem cari ahli tu mmg ada dlm sistem networking n ada bonus2 yg akan kita dapat


πŸ”¨Pemberian bonus perlu dilakukan dengan menepati konsep al-Ji’alah di dalam Fiqh Islam. Al-Ji’alah bermaksud menjanjikan suatu pemberian (komisyen)  kpd orang yang melakukan suatu kerja atau tugas tertentu yang sukar seperti seorang lelaki berkata; “Sesiapa dapat mengembalikan untaku yang hilang, baginya pemberian sebanyak RM 200” (Al-Majmu’, jil. 15, Bab al-Ji’alah). Al-Ji’alah adalah akad yang diharuskan dengan dalil al-Quran dan hadis, antaranya firman Allah;


“Orang-orang menteri menjawab: “Kami kehilangan cupak raja dan sesiapa yang memulangkannya akan diberi (benda-benda makanan) sebanyak muatan seekor unta, dan akulah yang menjamin pemberian itu”. (Yusuf: 72)


Syarat-syarat pemberian bonus


πŸ”¨Menurut ulamak, keharusan al-Ji'alah terikat dengan beberapa syarat, antaranya:


1. Pihak yang berakad hendaklah terdiri dari mereka yang memiliki keahlian untuk melakukan akad.


2. Hendaklah bayaran terdiri dari nilai harta yang diketahui.


3. Hendaklah manfaat yang diperolehi menerusi kegiatan ini diketahui pada hakikatnya serta harus memanfaatkannya dari sudut Syarak.(Wahbah az-Zuhaili, 4/787)


πŸ”¨Jadi, supaya bonus dapat menepati konsep al-Ji'alah tersebut, maka pemberian bonus oleh Syarikat Powergold.biz adalah berasaskan kepada manfaat/kerja yang disumbangkan oleh ahli/stokis dalam membantu syarikat. Nilai bonus yang diberikan dinyatakan dengan pasti oleh pihak syarikat kepada semua ahli/stokis melalui seminar/perkongsian ilmu antara sesama ahli dan ia menepati syarat yang kedua di atas.



πŸ”¨πŸ”§πŸ”©πŸ”¨πŸ”§πŸ”©πŸ”¨πŸ”§πŸ”©πŸ”¨


Antara bentuk sistem MLM yang jelas keraguannya / keharamannya:


1. Harga yang lebih tinggi daripada biasa sedangkan tiada sebarang keistimewaan yang membuatkan harganya lebih mahal daripada barangan lain yang sama dengannya


2. Belian peribadi perlu mencapai harga target untuk dapt komisyen. Dengan Powergold, tiada paksaan untuk capai mana2 target dan keahlian tidak akan hilang sama sekali jika tidak membuat sebarang pembelian dalam satu bulan tertentu atau lebih


3. Berlaku manipulasi dalam penjualan produk atau berlaku paksaan dalam pembelian barangannya atau barangan yang dijual memang jelas akan keharamannya.


4.  Berlaku 2 akad dalam satu akad. Contohnya, "aku jual barang ini dengan harga RM3,000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 5% dari harga jualanmu dan aku beri kebenaran pada kamu untuk cari ahli baru dan kamu akan dapat 2% daripada jualannya  dengan syarat kamu perlu ada jualan sendiri yang capai target setiap bulan"


5. Perlu bayar yuran keahlian tapi xdiketahui yuran keahlian itu sebenarnya untuk apa dan tiada barangan yang perlu diniagakan. Hanya perlu mencari ahli baru sahaja..

Australia : Victoria Market , Melbourne


Selepas Great Ocean Road, destinasi pada hari seterusnya Philips Island. Memandangkan kami akan bertolak ke Philips Island , jam 12.00 tengahri, jadi kami mengambil keputusan untuk ke Victocria Market dengan menaiki tram dari hotel. Wahh, dah pandai dah selepas kejadian sesat di Melbourne tuh. Tourist guide pick up kami di Victoria Market. Dan yang paling best, my friend, Faizatul pun join jugak trip ni. Yess...


Victoria Market

Apa yang best kat sini. Sapa kaki shopping, ibarat syurga lah kan kat sini. Macam-macam barang dijual, baju, tshirt, bag, souvenier, seluar dan banyak lagi-lagilah. Cuma kebanyakan barang yang dijual di sini adalah made in China. Walaupun ada baju yang di tag made in Australia, sebenarnya ia adalah made in China. Jadi kena pandai-pandai pilihlah. 














Destinasi seterusnya --> Philips Island

Tips Pajak Ar-Rahnu





TIPS PAJAK EMAS AR-RAHNU

Tips #1 – Pilih ‘Timing’ Paling Sesuai

Secara umumnya, masa paling sesuai untuk pajak emas ialah bila (1) harga emas jatuh mendadak (mungkin melebihi 8% – 10%) untuk dapatkan modal beli lagi emas pada harga rendah, atau (2) nak guna duit untuk rolling bisnes yang menguntungkan. Kalau sebab lain, saya tak syorkan melainkan anda dah kenalpasti sumber ‘pendapatan’ yang akan digunakan untuk tebus balik emas tu. Dan pantang larang paling penting, jangan sesekali gunakan duit pinjaman ar-rahnu untuk perbelanjaan hangus atau membeli barang yang susut nilainya macam nak tukar langsir baru atau nak beli sport rim kereta! Kalau nak gunakan untuk perkara berbentuk selain daripada ‘investment’ atau ‘bisnes’, lebih baik jual terus emas tu atau bersiap sedia emas tu dilelong!


Tips #2 – Pajak Mengikut Modal Diperlukan Sahaja

Margin pinjaman ar-rahnu biasanya sekitar 65% – 70%. Katakanlah anda perlukan duit sekitar RM6,500, pajaklah emas yang bernilai sekitar RM10,000. Tak perlulah pajak emas yang bernilai RM20,000 sebab nanti anda dapat pinjaman berlebihan yang tak dimanfaatkan dan dikenakan kos “upah simpan” yang tak sepatutnya.


Tips #3 – Satu Emas, Satu Surat Pajak

Kalau nak mudah tebus, pastikan satu emas, satu surat pajak. Katakanlah anda pajak 3 utas rantai tangan, pastikan setiap rantai satu surat pajak. Ia akan memudahkan anda untuk tebus satu persatu nanti. Kalau 3 rantai tu anda buat satu surat pajak, anda kena tebus semua sekaligus!
Tapi kekurangannya ialah anda terpaksa tunggu lama untuk processing! Kalau 10 rantai tangan, mungkin 2 – 3 jam baru siap prosesnya sebab anda dan pegawai ar-rahnu perlu isi & proses 10 borang! Prosesnya  seolah-olah anda membuka 10 akaun bank.


Tips #4 – Survey Upah Simpan Paling Rendah

Setiap ar-rahnu mengenakan caj berbeza-beza dan cajnya juga disemak dari semasa ke semasa. Jadi sebelum memajak emas, survey dulu ar-rahnu mana yang kenakan caj paling rendah dengan margin pinjaman paling tinggi. Saya tak boleh confirmkan yang mana ar-rahnu terbaik sebab polisi setiap ar-rahnu sentiasa berubah-ubah.


Tips #5 – Asingkan Duit Untuk Caj Pajakan

Berdasarkan illustrasi yang saya buat dalam artikel “Cara Pajak Emas di Ar-Rahnu
“, katakanlah anda dapat pinjaman sebanyak RM7,800, dan caj pajakan (upah simpan) dikenakan sebanyak RM504 (RM84 x 6 bulan). Saya syorkan asingkan siap-siap RM504 tu daripada RM7,800. Maksudnya, anda hanya boleh gunakan RM7,296 (7,800 – 504) untuk beli emas lagi ataupun rolling bisnes. Alasannya, kalau nak sambung pajakan nanti, anda boleh pakai duit tu jer untuk bayar upah dan renew surat pajak especially bila (1) anda belum dapat untung menggunakan duit pajakan pertama, ataupun (2) harga emas belum naik untuk anda menikmati untung daripada teknik manipulasi ar-rahnu bila harga emas jatuh mendadak.


Tips #6 – Tebus Emas Secepat Mungkin

Biasanya ar-rahnu bagi tempoh pinjaman selama 6 bulan, tapi kalau dah selesai urusniaga menggunakan duit pinjaman tu, terus tebus cepat-cepat sebab caj biasanya dikenakan secara bulanan. Kalau sebulan dah settle, terus tebus dan caj “upah simpan” dikenakan hanya untuk sebulan sahaja. Jangan tunggu tempoh matang 6 bulan baru tebus. Anda dapat jimat duit dari bayar kos “upah simpan” yang tak sepatutnya.


Tips #7 – Jangan Pajak Emas Berseal

Jangan sesekali pajak emas berseal melainkan anda bersedia untuk rugi 25%! Kalau anda buka seal, emas tu hanya boleh dijual semula sebagai “used gold” dengan susut nilai sekitar 25%. Jadi kalau nak pajak, pastikan emas tu bukan jenis berseal macam emas Public Gold, Kijang Emas, Dinar Kelantan, dan barang kemas semestinya. Saya perhati, kebanyakkan emas yang jenis berseal ialah emas yang datang dari luar negara.
emas kuwait finance house pamp suise

Emas KFH dan Pamp Suisse antara emas yang berseal – tak sesuai di pajak.

Tips #8 – Jangan Beli Emas Cara Ar-Rahnu

Kalau ada orang datang jual emas cara ar-rahnu, iaitu anda bayar 30%, dan 70% lagi dilangsaikan menggunakan duit pinjaman ar-rahnu, jangan telan bulat-bulat janji ‘bulan dan bintang’ mereka. Study dulu betul-betul. Saya perhati, teknik tersebut terbukti memerangkap ramai pelabur pada tahun 2012. Yang confirm untung berganda adalah penjual emas, bukan pelabur.
tips fb pelaburan emas public gold

Saya pernah consult seorang bakal pelabur emas yang sangat excited untuk skim belian begitu sebab katanya, dia boleh dapat RM10,000,000 dalam masa 5 tahun hanya bermodalkan RM20,000! Rupa-rupanya, penjual emas tu cuma cerita separuh jalan jer dan bila saya habiskan cerita separuh jalan lagi, baru dia tahu ‘plan’ penjual tu sebenarnya tak praktikal!
Mangsa Serambi Emas


Tips #9 – Jaga Nama Baik Dalam Rekod CCRIS BNM

Untuk makluman anda, walaupun ar-rahnu ialah pinjaman bercagar, ia tetap direkodkan dalam CCRIS (Central Credit Reference Information System
) Bank Negara sejak akhir tahun 2010. Maksudnya, kalau anda nak buat apa-apa pinjaman selepas ini daripada mana-mana bank, mereka akan semak rekod CCRIS anda termasuk pinjaman ar-rahnu. Kalau anda ada 1 surat pajak, ia akan ‘appear’ sebagai 1 rekod. Kalau 10 surat pajak, 10 rekod! Jadi, pinjaman di ar-rahnu wajib diuruskan dengan baik. Jangan sampai emas tu tergadai sebab ia akan meninggal rekod buruk bila anda nak buat pinjaman lain nanti. Dan kalau nak buat loan baru dengan bank lain, explain awal-awal pada staff yang in-charge sebab takut mereka anggap anda banyak komitmen hutang.


Tips #10 – Ambil Foto Emas Sebelum Pajak (Tips Bonus)

Saya syorkan snap foto setiap emas tu sebelum masuk ar-rahnu. Kalau anda tak mampu tebus balik emas tu, anda masih ada jalan terakhir sebelum emas tu dilelong, iaitu jual surat pajak. Cari pembeli yang sanggup beli emas tu supaya emas tu tak tergadai dan nama anda tak diblacklist.
Bila nak jual surat pajak, pembeli biasanya nak tengok foto emas tu dulu terutamanya pembeli barang kemas. Kalau designnya kena dengan citarasa, baru mereka sanggup beli. Bila anda ada foto emas tu, senang untuk anda promote untuk dapatkan pembeli. Kalau tak, memang susah nak cari pembeli. Bak kata orang putih, picture represent thousand of words!
Jadi, itulah 10 tips penting sebelum anda memajak emas di ar-rahnu. Plan betul-betul, dan pastikan anda pajak emas dengan STRATEGI yang betul. Jangan main pajak jer sebab dah terbukti ramai orang terperangkap dengan “teknik ar-rahnu” gara-gara nak “untung secupak”, tapi akhir sekali terpaksa rugi “segantang”!

Bau Badan Ganggu Hubungan


Masalah bau bukan lagi perkara remeh kerana boleh menyebabkan rasa rendah diri dan antisosial.
Boleh merosakkan hubungan  diantara satu sama lain. Inilah petikan dari Harian Metro bertarikh 7 Disember 2015.


Terdapat  pelbagai langkah dan beberapa cara untuk menghilangkan bau badan, seperti :-
✅ Mandi 2 kali sehari
✅ Gunakan pewangi
✅ Hindari makanan penyahbau
✅ Makan banyak buah dan sayuran segar
✅ Menggunakan deodorat.


Untuk  sesiapa yang menghadapi masalah tersebut dan telah mencuba tips yang dikongsikan tapi tidak berjaya, boleh hubungi Consultant Bebas Bau Anda iaitu CelebrityLass. Saya akan cuba bantu selesaikan masalah anda 😘😘..


Facebook: Sharimah Yahya
Ig : kosmestik_skincare_murahsaja


Melbourne : Great Ocean Road

Hari ketiga, destinasi kami ialah Great Ocean Road. Perjalanan pergi sahaja dari Melbourne mengambil masa 4 jam. Memandangkan sepanjang hari kami akan berada di sana, jadi kami dah stand bye siap-siap bekalan makanan. Mujurlah, semalam Faizatul ada, jadi kami pi shopping makanan kat pasaraya. Dialah merangkap pegawai JAKIM kami kat sana, mana yang halal dan tidak..hehehehe


Twelve OpostlestLookout

Sepanjang perjalanan , apalagi tidur bangun, tidur bangun.... sempatlah kami menikmati pemandangan padang ragut dan juga laut. Subhanallah, memang cantik sangat.  Apa yang paling menarik di Great Ocean Road ini ialah Twelve OpostlestLookout.  Subhanallah,cantik sangat. Terpana aku seketika. Ini baru dunia, tidak terbayang syurga nanti macam mana, Masa yang diperuntukkan untuk kami di sini sebenarnya hanyalah 1 jam sahaja. Memang  tak puaslah kan. Ini kekurangannya kalau datang dengan ejen berbanding back packer. 

Helipkopter juga ada bagi yang ingin melihat keseluruhan pemandangan. Tapi kena bersabarlah, sebab nak kena beratur panjang. Bayaran, kalau tak silap AUD300 untuk 15@10 minit.



















*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244  untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************


Lihat Juga : Victoria Market

Sesat Di Kota Melbourne, Australia

Bagaimana boleh pulak sesat di Kota Melbourne. Alkisahnya selepas dari Pesta Tulip tuh, sepatutnya kami balik terus hotel. Tapi disebabkan masih awal, jadi kami minta driver untuk hantar ke Victoria Market. Nak survey barang dan nak shoppinglah konon. Balik hotel, kami balik naik tram. Sebab stesen tram dekat ja ngan Victoria Market.








Konon-konon study habihlah pasai tram ni. Nak dijadikan cerita, hari tuh Victoria Market banyak yang dah tutup. jadi kami just cuci mata dan tanyalah time depa selalu meniaga, Maaflah, waktu tulih entri ni, dah lupa harinya. Jadi sebelum gi market, pastikan hari dan waktu yang diaorg bukak, karang tak pasai gigit jari. Dah pusing serba sikit, jadi kami pun nak balik hotel lah. Sampai kat stesen tram, mak aii dah pening pulak, tak tahu nak tram yang mana. Maps ada kat situ, tapi confius..hehehehe...




Kami pun try jerlah naik ikut gerak hati. Lupalah nama stesen yang kami turun, ingatkan dah betul, rupa-rupanya salah.Hehehehe...sambil-sambil dok usha map , jumpalah rakyat Malaysia yang menetap kat sana. Kami tanyalah arah nak balik ke hotel kami. Dengan confident, ' Follow Me'. Kami pun ikut jerlah dia turun. Dia turun kami pun turun..Masa turun dia tanya kami stay hotel mana, kami cakap Batman Hotel...sadisnya, dia pun blurr...finally, kami pun say TQ kat dia. Dan akhirnya , dia pun pergi.  Bangunan dan jalan hampir sama. Sekali lagi kami menghadap map , tengah-tengah hadap, bahuku ditepuk orang. Wow, gembiranya, my friend , Faizatul. Uish tak sangka.
Tetiba rasalah bersalah kat dia, sebab janji nak contact dia , nak jumpa kat hotel ari ni. Tapi aku tak contact dan tak sangka dia datang. Dia kata lama tunggu aku kat hotel..huhu...I'm so sorry, Atul. Dia cakap tunggu lama sangat, dan bercadang nak balik. Masa dia nak balik, dia nampak macam aku dan group. Happy sangat.

Bila dia tanya dah makan ka belum, kami pun jawab lah memang nak makan lepas balik hotel, tapi tak balik2 lagi. Bila tanya nak makan apa, apalagi nasi lah kan...huhuhu. Itu yang dia bawa pergi restoren Block M, yang membuatkan aku jatuh cinta dengan resipi Ikan Belado...sedap ooo....

 
Destinasi seterusnya : Great Ocean Road


*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244  untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************


Emas Fizikal TOP



⭐EMAS FIZIKAL TOP!!!⭐

Perkongsian dari stokis Shahlizarichgold

*******************************************************************************
Dalam seminar pelaburan hari ini,saya ada ajukan soalan pada panel dari PUNB yg sah² pakar dalam pelaburan wang fiat.

Soalan saya: 
" sekiranya saya menukarkan invest wang fiat kepada invest EMAS untuk pelaburan jangka panjang, adakah itu satu perkara yg bagus @ sebaliknya?"

Dlm masa yang sama saya dengar peserta yang kat belakang saya cakap "Its a good question".. Dalam hati kembang kuncup la...hehehehe..

Nk tau apa JAWAPAN PANEL tu?πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Ini jawapannya dari orang yang terror dengan pelaburan wang fiat tau. Bukan main².

πŸ’ŽPelaburan emas adalah satu pelaburan yg BAGUS.. (cek senyum lebaq dahπŸ˜ƒ) tapi pastikan EMAS tu adalah EMAS FIZIKAL bukan pada kertas sahaja..l

Pesanan penaja: 
"Jangan sesekali join pelaburan Emas tanpa Emas Fizikal takut sat lagi labur² terus lebur"πŸ™ŠπŸ™Š

πŸ’ŽWalaupun harga EMAS ada turun naik, selagi Emas fizikal di tangan anda, tetap manfaat  sebab walaupun rugi atas kertas emas tu tetapi boleh digunakan.

Contohnya, digadaikan untuk mulakan bisnes,nak kahwin, pendidikan & sebagainya.

πŸ’ŽEmas laku di seluruh dunia jika dibandingkn dengan wang fiat (tang ni buat senyum cek lg bertambah lebaq πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚)

πŸ”So, kesimpulannya dgn jawapn yang diberikan, ini bermakna Pelaburan Emas (Fizikal) adalah satu tindakan yang bagus & saya merasakan dengan join Powergold saya tak salah memilih  kerana sy dapat EMAS FIZIKAL & berada di platform yang betul kerana di Powergold juga banyak saya belajar tentang ILMU EMAS...

Yg dah start saving emas tak perlu risau² lagi.. Pilihan anda betul.πŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒ

Yg belum start.. Pikiaq² sendiri lor.. Takdak sapa paksa hokeyπŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

 *********************************************************************************

Jom bermula sekarang. Tukarlah simpanan anda dari wang kepada emas.

Kenali Power Gold

πŸ’Ž P O W E R G O L D πŸ’Ž 


Powergold? macam pernah dengar je..
Powergold ni apa sebenarnya yer? Macam Power Rangers ke Powerbank eh??? πŸ˜…πŸ˜

❤Jom Kenali Power Gold..πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡


Powergold merupakan anak Syarikat Amethyts Gold Creation iaitu kilang emas yg membekalkan emas di seluruh Malaysia.
Pelanggan tetap Amethyts adalah Poh Kong.. PowerGold dan Amethyst adalah Milik 100% Melayu Islam.

Produk PowergoldπŸ‘‡

1⃣Goldbar emas 999.9

➡1 gram
➡5 gram
➡10 gram
➡20 gram
➡50 gram
➡100 gram
➡500 gram

2⃣Dinar  emas 999.9

➡Syiling Emas 0.5 gram
➡Suku Dinar 1.0625 gram
➡1 Dinar 4.25 gram
➡2 Dinar 8.5 gram

3⃣Barang Kemas perhiasan wanita seperti:

➡Cincin
➡Gelang Tangan
➡Rantai Leher
➡Rantai Kaki
➡Loket dll di katalog online



Yang bestnya PowerGold platform kempen menyimpan emas sekurang²nya 1gram 1bulan 1keluarga 1malaysia✅

☀Kenapa Emas?☀
Ini keranaπŸ‘‡
✅Emas kalis inflasi
✅Emas tidak susut nilai malah semakin mahal
✅Emas penyelamat ekonomi
✅Emas tidak busuk atau lapuk
✅Emas Produk yang semua orang suka😍😍😍
πŸ‘‘Emas BERGAYA semasa SENANG✔✔
πŸ‘‘Emas BERGUNA semasa SUSAH✔✔





JOM SIMPAN EMAS

πŸƒπŸ’•APA BAGUSNYA POWERGOLD NI? πŸ’•πŸƒ




Inilah jawapannya :


1. Tiada istilah terpaksa dalam powergold. Kalau  syarikat MLM lain, mungkin kita terpaksa'maintain belian setiap bulan. Ada jugak yg kita terpaksa cari org join utk dpt bonus. Kita boleh pilih utk join, dan simpan emas pelan-pelan. Bila ada duit baru kita beli emas. And the best part is, emas yg kita simpan xkan rosak, basi atau busuk.

2. Product Focus. Kita xperlu attend mana2 kelas mengenal produk syarikat sblm kita niagakan kat org ramai. Produk kita hanyalah emas 999.9 dan emas 916.

3. Emas kita simpan sendiri. Sesetengah syarikat emas menjual emas kertas je. Belian emas kertas nie akan menjatuhkan harga emas sepertimana yg berlaku pada Mac 2013. Jadi, make sure kita beli emas fizikal sebab dgn cara nie harga emas akan maintain naik..

4. Ajak kawan, ada komisen. Dulu saya selalu ajak kawan saya beli emas. Ada la jugak 3-4 org yg ikut beli emas. Tp kedai emas tu x bg walau singgit pun kat saya sebab ajak kwn beli emas kat kedai dia. Alhamdulillah dgn powergold, lg ramai saya ajak kawan beli emas, lagi byk komisen saya dpt..

5. Susut nilai yg rendah. Susut nilai atau spread emas powergold sekiranya dijual blk kepada company adalah rendah iaitu dlm lingkungan 6%-7.5%.
Semoga kita semua istiqomah dlm menyimpan emas.
☝️1gram ☝️1bulan ☝1️keluarga

Inilah yang bagus tentang PowerGold. Jom simpan emas sebagai tabungan pada masa hadapan.

Melbourne, Australia : Sheerbrooke national Park & Pesta Tulip (Day2)

Sherrbrooke National Park

sHEERBROOKEAustralia



Sebaik sahaja sarapan pagi di hotel, kami terus ke Sherrbrooke National Park. Di sini boleh menikmati beri makanan pada burung dan menikmati pandangan hutan. Disebabkan faktor masa, kami tak lah sempat menerokai National Park keseluruhannya.


AustraliaSherrbrooke



Puffing Billy Steam Locomotive from Belgrave to Menzies

Ini adalah lokasi kedua untuk hari kedua. Kami berpeluang untuk menaiki steam train bermula dari Belgrave Station . Pemandu pelancong tinggalkan kami di stesen ini dan  menjemput kami di Menzies Station.  Tak tahu nak cakap macam mana, tapi memang terujalah sepanjang menaiki train ni.

Difahamkan Puffing Billy Steam ini adalah antara yang terawal di dunia, Dibina bermula pada tahun 1813-1814.  Info lanjut boleh tanya tuan Google ya. 

melbourne Australia

Melbourne Australia


Melbourne Australia

melbourne Australia

Tesselaar Tulip Festival

Lokasi ketiga adalah Pesta Tulip. Ini adalah faktor utama kami memilih tarikh ini . Nak tengok bunga tulip.  Tema masa kami pi adalah tema untuk kanak-kanak, jadi tak hairanlah ramai kanak-kanak yang datang.  Memang cantik lah bunga tulip, macam-macam jenis. Tapi disebabkan aku bukanlah pencinta bunga, jadi just amik gambar dengan menikmati pandangan padang yang ditanami dengan pelbagai bunga ni. Memang tak nafikan , memang cantik. Ingat nak beli benih tulip bawa balik mai Malaysia, sayangnya tak dijual. Member cakap kat Amsterdam ada jual, dia kata nak pi, ingat nak kirimlah kat dia nanti. Nak bagi hadiah untuk my mom.

Pesta Tulip

Pesta Tuli[









Kalau anda merancang untuk datang ke Pesta Tulip Australia, boleh semak tarikh di kalendar Tourism Australia.

SESAT DI BANDAR MELBOURNE

Hahaha...macam mana boleh sesat ni, padahal ada pemandu pelancong. --> Sesat di Kota Melbourne


*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244  untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************


Lihat Juga :

Sesat Di Kota Melbourne



Tablet Vitamin C


KEBAIKAN VITAMIN C

Berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri.
Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik2 hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata.
Merawat penyakit kulit seperti bisul, ekzema, dermatitis, juga batuk serta demam selesema.
Membasmi bakteria jerawat dan merawat parut. 
Anti penuaan dan anti kedut.
Mengatasi masalah resdung dan alahan.
Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar . Adrenal, dan juga mengekalkan kesihatan gusi & gigi.
Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran, jangkitan serta meningkatkan imuniti.
Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka dan pengeluaran hormon anti-stress.
Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
Membantu tubuh menyerap zat besi yang berlebihan, berguna dalam rawatan anemia.
Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah dan menurunkan paras kolesterol dalam darah.
Merawat jangkitan saluran kencing.

πŸ‘‰Rm28
πŸ‘‰pm/whatsapp 0192668244/0175200336


Australia - Hotel Batman Hill & Restoren Blok M



Abaikan masa yang tertera pada gambar - Hadapan hotel
Di Australia, kami menginap di Melbourne Hotel Batman Hill on Collins. Ramai juga rakyat Malaysia menginap di hotel ini.  Yang bestnya, hotel ini memang strategik kerana lokasinya terletak berhampiran dengan stesen tram. Jadi senang juga untuk kemana-mana . Selain itu, makanan halal juga senang diperolehi di sekitar hotel ini terutamanya kebab.

Hampir setiap malam jugalah kami makan kebab. Selain itu, terdapat juga pasaraya berhampiran. Kalau nak beli apa-apa, senanglah. Cuma yang tak bestnya tentang hotel ini adalah sarapan pagi. Tengah-tengah nak ambil makanan, sekali nampak bacon. Huhuhu tersentap selera...



Alhamdulillah, semasa bercuti di sana,  jumpa dengan Faizatul (my ex-schoolmate), dialah yang banyak membantu. Kiranya dialah jadi duta 'Jakim' kami kat sana. Apa food yang boleh dimakan, restoren mana yang okay.

Restoren blok M adalah salah satu restoren yang diperkenalkanya. Restoren ni restoren indonesia. 

Memang best gila. Masakannya gak pedas, tapi memang sedap. Dari hotel kami , dah boleh naik tram ke situ. Paling best dan tak lupa, resepi ikan belado..



Menurut Faizatul, kena hati-hati juga dengan restoren di sana. Kadang-kadang memang ada logo halal, tetapi bila tengok dalam menu, ada bacon.  Ada satu restoren masakan cina di melbourne. Tak ingat nama apa restoren tuh..... jadi, kena hati-hati.




*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244  untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************


Lihat Juga :

Persediaan ke Melbourne
Hari Pertama - Melbourne