Travel : JANGAN BUANG AIRPORT BOARDING PASS ANDA BEGITU SAHAJA.






Artikel ini saya telah dapat dari whatsapp group dan juga ada sudah dimuatkan dalam facebook. Ianya berkaitan dengan boarding pass. Samada anda percaya tau tidak, ianya bergantung kepada diri anda sendiri.



Sesetengah orang gemar mengambil gambar boarding pass dan menyiarkannya di media sosial. Ada yang membuangnya ke dalam tong sampah atau meninggalkannya di atas tempat duduk penumpang.
Boarding pass hanya sekeping kad yang mengandungi maklumat nama penumpang kapal terbang, nombor penerbangan, destinasi, nombor tempat duduk dan nombor pintu berlepas. Selepas mendarat kebanyakan orang hanya membuangnya begitu sahaja.

Tetapi tahukah anda bahawa boarding pass perlu dijaga dengan baik sebelum, semasa dan selepas penerbangan?
Kenapa? Ini sebabnya.

Menurut pakar forensik bernama Winston Krone, boarding pass mempunyai kod bar (bar code) yang mengandungi maklumat peribadi penumpang seperti nama, alamat rumah, alamat email dan nombor telefon. Oleh itu, jika kod bar ini diperolehi oleh orang lain, dengan mudah untuk hacker memperolehi maklumat peribadi dan kewangan anda.

Anda mungkin masih tertanya-tanya bagaimana maklumat peribadi anda boleh dilihat pada boarding pass. Begini caranya. Apabila kod bar pada boarding pass diletakkan pada ‘bar code reader’, kesemua maklumat yang terkandung dalam kod bar itu akan dapat dilihat. Maklumat peribadi yang penting ini boleh digunakan oleh hacker atau pencuri.

Oleh itu, pastikan anda menyimpan boarding pass anda dengan selamat sebelum, semasa dan selepas penerbangan. Selepas itu anda boleh melupuskannya dengan cara mengoyak sehingga hancur atau membakarnya supaya maklumat peribadi anda pada kod bar tersebut tidak boleh dilihat oleh orang lain.

Selain itu, elakkan mengambil gambar boarding pass anda dan menyiarkannya di media sosial. Menerusi teknologi yang terkini pada hari ini, hanya beberapa klik di hujung jari sahaja kesemua maklumat peribadi anda boleh diperolehi.


Tidak salah untuk beringat sebelum terkena. Jika hendak muat turun juga dalam media sosial, pastikan bahagian bar code, di crop terlebih dahulu.



*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244 untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************

CARA MENYELESAIKAN HUTANG PTPTN DGN EMAS

Ini ada sedikit tips atau info untuk melangsaikan hutang dengan emas. Contoh hutang PTPN.

Hutang PTPN = RM150/bulan
Kita guna 16g emas dalam  stok kita. Apakah cara terbaik? Cara yang dicadangkan adalah :-

Beli emas, pajak, arrahnu dan bayar lump sum setahun hutang PTPN, bulan-bulan  bayar ar-rahnu selama 6 bulan. 

Blh cover PTPTN secara stahun. Selesai 6bulan, ar rahnu ,ULANGI step di atas.


Contoh:-

📲 Andaikan...
Bulanan hutang PTPTN = RM150/bulan

📲 Cari nilai pajakan di Ar Rahnu
RM150 X 12 = RM1800

📲 Kira Upah selama 6bulan

RM1800 x 1.5% = RM27
RM27 x 6bulan = RM162

📲 Jumlah pajakan akan dibuat kelak...
RM1800+ RM162= RM1962


📲 Jadi...

Kita pajak emas dalam stok kita, kurang lebih 16g.
Hasil pajakan emasnya berjumlah RM1980 

📲 Andaikan...
Ar Rahnu bagi
165/g emas999
75% pinjaman...
So, total gram yg perlu dipajak = 16g.

📲 Pengiraan utk dapatkan GRAM EMAS bakal dipajak.

165/g x 75% = Rm123.75
Rm123.75 x 16g = RM1980

📲 Jadi...
Selepas kita pajak 16g tadi.
Kita dpt RM1980

📲 Kita pecah kan kepada 2 sampul

     Sampul 1
     RM150 X 6bulan x 2 (utk setahun) = RM1800

    Sampul  2
    RM27 X 6bulan = RM 162

   Sampul 1, bayar terus kepada PTPTN
   Sampul 2, adalah upah simpan selama 6bulan, jadi nanti kita just bayar ansuran pd ar rahnu      bersama upah.

📲 RM1800/6 = Rm300
📲 RM300 + RM27 = RM327, dibayar kpd Ar Rahnu slama 6 bulan


 So...
Step seterus nya,
Kita SUDAH TAK PERLU BAYAR PTPTN selama 1 Tahun kan.

TETAPI...
Apa yg perlu kita buat, adalah kita hanya perlu MENEBUS EMAS kita tadi, di Ar Rahnu sebanyak 16g tu.

Faham?

✅✅✅ Slesai  6bulan, ulangi perkara yg sama= hutang PTPTN slama 1 tahun.

📲 buat lagi 6 bulan, hutang PTPTN dibayar utk  1 tahun..
📲 Jadi,setahun ar rahnu, hutang PTPTN  selesai untuk 2 tahun. 


EMAS : BELIAN BALIK@BUY BACK

Ada yang masih tidak faham atau tertanya-tanya, apakah yang dinamakan BELIAN BALIK ataupun lebih dikenali sebagai BUY BACK.

Belian Balik (Buy Back) adalah harga belian balik oleh syarikat/stokis / kedai.
Contohnya,  jika kita nak jual balik emas kepada syarikat, syarikat akan ambil harga buy back. 

Ada tiga situasi dalam menjual emas atau aset kita iaitu :-

1. Jual kepada end user atau pembeli luar jadi kita dapat jual dengan harga pasaran. Untung banyak .

2. Jual kepada stokis @ syarikat. Boleh jual pada harga BUY BACK semasa. Untung 

3. Worst case jual pada kedai emas. Mereka akan ambil emas kita pada harga yg sangat rendah berbanding pilihan 1 dan 2 di atas iaitu sekitar 25% spread @ susut nilai. 

Jadi, kena bijak dalam menjual emas dan seelok-eloknya buat kajian terlebih dahulu.


Sebaik-baiknya  RAHNUKAN emas kita jika nak pakai duit.  Kita masih ada lagi aset yg sangat bernilai tu.


Power Gold Consultant
0192668244




*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244 untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************

PERTANDINGAN MEREKA CIPTA REKA BENTUK WRAP ADVERTISING PADA KENDERAAN STAR@PENGGUNA

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK) menganjurkan Pertandingan Mereka Cipta Reka Bentuk Wrap Advertising Pada Kenderaan Star@Pengguna. Penyertaan terbuka kepada semua warga negara Malaysia.

Hadiah yang di tawarkan RM5000.00.

Tarikh tutup penyertaan : 22 April 2016


POWER GOLD : Pakej dan Kelebihannya

Terdapat tiga pakej yang ditawarkan dalam Power Gold iaitu GOLD, SOLID GOLD dan 
SUPER POWER GOLD


KELEBIHAN PAKEJ GOLD

Modal RM 350

* Dapat 0.5g syiling emas percuma
* Dapat BONUS rewards point
* Boleh beli emas dengan harga ahli seumur hidup
* Sekiranya berminat untuk mebuat rangkaian niaga (networking) atau berkongsi dengan orang ramai, anda akan dapat komisen tajaan seperti berikut :

 Tajaan pakej GOLD - komisen RM40
 Tajaan pakej SUPER GOLD - komisen RM50
 Tajaan pakej SUPER POWER GOLD (STOKIS) - komisen RM400

Di level 2 :
Tajaan pakej GOLD atau SUPER GOLD - komisen RM10
 Tajaan pakej SUPER POWER GOLD (STOKIS) - komisen RM100

* Bonus pairing yg menarik sehingga RM450 sehari max. (15 pair sahaja).


KELEBIHAN PAKEJ SOLID GOLD 

Modal RM 450

* Dapat 1/4 Dinar (1.0625g) emas percuma. 
* Dapat BONUS rewards point 
* Boleh beli emas dengan harga ahli seumur hidup
* Sekiranya berminat untuk mebuat rangkaian niaga (networking) atau berkongsi dengan orang ramai, anda akan dapat komisen tajaan seperti berikut :

 Tajaan pakej GOLD - komisen RM40
 Tajaan pakej SUPER GOLD - komisen RM50
 Tajaan pakej SUPER POWER GOLD (STOKIS) - komisen RM400

Di level 2 :
Tajaan pakej GOLD atau SUPER GOLD - komisen RM10
 Tajaan pakej SUPER POWER GOLD (STOKIS) - komisen RM100

* Bonus pairing yg menarik sehingga RM600 sehari max. (20 pair sahaja).


KELEBIHAN  PAKEJ SUPERPOWERGOLD

Modal RM 3800,
* Dapat 8.5g emas dlm bentuk 2 dinar secara percuma.
* Dapat BONUS rewards point  tabung stokis (RP II) .
* Boleh beli emas dengan harga ahli seumur hidup
* Sekiranya berminat untuk mebuat rangkaian niaga (networking) atau berkongsi dengan orang ramai, anda akan dapat komisen tajaan seperti berikut :

 Tajaan pakej GOLD - komisen RM40
 Tajaan pakej SUPER GOLD - komisen RM50
 Tajaan pakej SUPER POWER GOLD (STOKIS) - komisen RM400

Di level 2 :
Tajaan pakej GOLD atau SUPER GOLD - komisen RM10
 Tajaan pakej SUPER POWER GOLD (STOKIS) - komisen RM100


* Bonus pairing yg menarik sehingga rm2100 sehari max.(70pair)
* Stokis komisyen, jika anda daftarkan ahli baru yg join pakej gold, solid gold, anda dapat komisen RM10, pakej stokis dapat RM100.





*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244 untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************

Bau Badan : Cerita Seekor kambing

Alahai kesian pulak si kambing ni. Dia tak bersalah pun.


BADAN KORANG YG BERBAU KORANG NGAKU AJELA...

Janganlah salahkan si kambing pulak. Bau kambing biarlah dia, sebab diia tetap kambing.

Jadi, sekiranya ada yang malu kerana bau badan, bolehlah cuba #CELEBRITYLASS.

Apa pulak tuh?

#CELEBRITYLASS ni , sebenarnya 

BUKAN PERFUME
BUKAN DEODORANT


BUKAN suruh korang MANDI BUNGA
Tapi bila guna #Celebritylass ni, kenalah mandi,

.
Hanya tiga  LANGKAH MUDAH  (spray→sapu→bilas) & dalam 3 SAAT bau pun hilang
.



*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244 untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************

Tips Kewangan :Simpanan Untuk Dilupakan



Ihsan Gambar : Google
Kita mesti ada satu simpanan yang dinamakan “simpanan untuk dilupakan” (forgotten saving). SIMPAN dan LUPA.

Kekangan tidak berjaya untuk hasilkan Simpanan Untuk Dilupakan  

Tidak tahu berapa jumlah simpanan semasa. Tahu-tahu, tabungan dah banyak bila kita semak pada dua, tiga  tahun akan datang!.  Ah… yang ini lah saya payah sikit ni.

Kekadang, terfikir nak ‘buang’ jer buku akaun tu. Ataupun nak poskan jer buku akaun bank tu balik kampung supaya kita tidak tahu berapa jumlah semasa, dan menyulitkan untuk buat pengeluaran.




  Bagaiman nak buat? Salah satu cara adalah Melupakan Simpanan Dengan Emas
# Dengan cara beli emas, sikit sebanyak dapat jadikan sebagai simpanan yang dilupakan.
# Kita akan tak tahu berapa jumlah simpanan yang ada. Yang kita tahu, berapa keping gold bar dan dinar emas yang kita ada.
# Dan mungkin satu hari nanti bila asyik je simpan dan  tambah emas, kita pun tidak tahu berapa banyak emas yang kita dah beli.
# Ada jer duit lebih, kita beli gold bar atau dinar, dan campak jer dalam safe deposit box.
# Bila cukup “haul zakat” nanti, baru buka dan cek balik berapa ketul emas yang kita ada untuk keluarkan zakat simpanan emas.
#Sejak mulakan tabiat menyimpan emas, kita akan rasa kita tidak banyak duit. Dan tak terfikir nak beli itu dan ini sebab ‘tidak ada’ duit dalam buku akaun bank.
#Kita cuma ada emas dan duit tunai yang cukup-cukup sebagai simpanan kecemasan.
Jom join saya buat tabungan emas.
Target : 1 bulan 1 gram emas.




*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244 untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************


Chalet Bayu Naka : Family Gathering

Tarikh : 16-17 Mac 2016

Lokasi kali ini untuk family gathering adalah di Chalet Bayu Naka, Pokok Sena , Kedah. Boleh ikut laluan nak ke Nami atau ke Kuala Nerang (jika melalui dari Sungai Petani). Chalet ini terletak di Kampung Kubang Julok. Semua urusan tempahan di buat oleh my sister. Kalau berhajat nak mai stay di chalet ini kena tempah awal, sekurang-kurangnya tiga (3) bulan dari tarikh tempahan.

Bagi yang nak ke sana, kalau guna waze atau papago , kalau cari chalet Bayu Naka tak jumpa, boleh cari Resort Seri Julok. Ikut saja arah resort tuh, sebab jalannya sama. Akan jumpa Chalet Bayu Naka, baru jumpa Resort Seri Julok.

Chalet ni menyediakan tiga jenis bilik iaitu ;
a) RM95.00/malam - bilik berhawa dingin, 1 katil queen dan 1 katil single
b) RM80.00/malam - bilik berhawa dingin, 1 katil queen
c) RM50.00/malam - kipas, katil (lupa nak tanya, maybe queen).

Kami tempah kategori a dan b. Kebetulan masa pi, Kedah kan panas.  

RM50

RM50 (malam)

RM80 malam



Bagi yang malas nak masak, boleh minta pihak chalet sediakan. Dah nama family gathering, jadi kami memang masaklah, malam nak BBQ.  Kat chalet ni, ada dua ruang untuk masak dan juga BBQ.


Ruang Masak & BBQ

Ruang Masak & BBQ

Terdapat juga kolam kanak-kanak untuk mandi -manda. Kolam ni dibuka dari pukul 7.00 pagi - 7.00 malam ja. Waktu malam tidak dibenarkan atas faktor-faktor keselamatan. Jom kita tengok kanak-kanak riang mandi manda.


waktu mandi



Antara aktiviti lain telah disediakan oleh pihak chalet



Berhenti rehat, amik gambaq



 Untuk tempahan boleh ke facebook Aba Muslimah .



*******************************************************************************
Untuk keselesaan perjalanan anda, jadikan CelebrityLass peneman anda untuk kesegaran anda sepanjang masa. Hubungi 019668244 untuk maklumat lanjut
*******************************************************************************